Appenzeller

Ga naar beneden

Appenzeller

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 10:32

Appenzeller

Een volledig 'wiel' van deze bewaarkaas weegt slechts zes tot 8 kilo. Een klein gewicht dus in vergelijking met andere kazen. Het is wel een heel typische bewaarkaas, en ook dat is te danken aan zijn ontstaansgeschiedenis.

Zijn typische rood-bruine korst en zijn volle, krachtige smaak, zonder scherp of pikant te zijn, komt door het kruidenbadje dat deze kaas 2 maanden lang mag ondergaan. Uiteraard is dit een streekgeheim.

Er bestaan 3 variëteiten in deze kaas, die je kan herkennen aan de kleur van het etiket op de rugzijde van de appenzeller.
Kazen die drie tot vier maanden hebben gerijpt, mogen als Appenzeller Classic worden verkocht. Zij zijn te herkennen aan een zilverkleurig etiket.
Kazen die vier tot zes maanden rijpen, krijgen de benaming Appenzeller Surchoix en hebben een goudkleurig etiket.
De kazen die zes maanden en langer rijpen, heten Appenzeller Extra en zijn te herkennen aan het zwarte etiket.

Door het wassen met pekel, in dit geval gekruide pekel, krijgt de appenzeller een roodbacteriekorst. Als hij vier tot vijf maanden heeft gerijpt, sterft de roodbacterie af en dan krijgt de kaas een kruidig karakter dat te vergelijken is met Hervekaas. Als hij langer rijpt, zoals bij de Extra, wordt hij bitterder, typisch voor alle kazen van ongekookt, geperst zuivel bij een langere rijping.
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 56
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum