Pastinaak

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Go down

Pastinaak

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 11:01

Pastinaak
Panais - Parsnip

De pastinaak of witte wortel is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete, anijsachtige smaak die lijkt op knolselder en een crème-witte kleur. Het is de voorganger van onze winterwortel en hoort ook tot dezelfde familie. De wortel is wel iets minder stevig dan de winterwortel. Alle bereidingswijzen die je met een winterwortel kan doen, zijn ook geschikt voor de pastinaak.

Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen in de groentenlade van je koelkast en liefst in een geperforeerde plastieken zak. Dit beperkt het vochtverlies en zal er toch voor zorgen dat de groenten niet rotten.

De pastinaak kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Schil de wortels met een dunschiller. Snijd ze in reepjes, blokjes of plakjes en kook of stoof ze in ± 20 minuten gaar. Pastinaak is geschikt in soepen, stamppotten en stoofschotels.

Pastinaken zijn vanaf september tot ongeveer januari verkrijgbaar.

Pastinaak is niet zozeer vitaminerijk alswel mineraalrijk en bevat inuline, een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente zeer geschikt voor diabetici.
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 55
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Go down

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum