Avocado

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Go down

Avocado

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 11:03

Avocado

De avocado is een boomvrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De boom is verwant met de laurier en de kaneelboom, maar dit is de enige die eetbare vruchten oplevert. Het vruchtvlees van de avocado bevat de meeste vetstoffen van alle vruchten, tot 30 procent. Het zijn wel vetten met meervoudig onverzadigde vetzuren, dus ongezond is het niet. Tevens bevat de avocado het minste vocht van alle vruchten, slechts ongeveer 40 procent. De naam avocado komt uit het oude Azteeks : "ahuacatl", wat zoveel betekent als "boter uit het bos".

Avocado's worden meestal onrijp aangeboden. Dit is omdat de vrucht, eigenaardig genoeg niet aan de boom kan rijpen. Ze rijpt pas nadat ze geplukt is. Wilt u ze snel doen rijpen verpak ze dan in krantenpapier of stop ze in een plastic zak met een banaan of een appel. De vrucht is rijp als ze lichtjes meegeeft onder de druk van de duim. Besef wel dat elke stevige duimdruk nadien een bruine vlek veroorzaakt! Harde avocado's zijn ongenietbaar!
Avocado's kunnen enkele dagen bewaard worden op een frisse plaats, maar niet in een koelkast, de rijping stopt dan weer en de avocado blijft hard en zal bitter worden. Het nootachtig aroma komt pas goed tot zijn recht als de avocado goed rijp is. Indien men er mee wil werken moet men alle dagen de avocado's controleren op rijpheid. Ze worden veel gecombineerd met kip, ham of vooral zeevruchten. Een gekende Mexicaanse saus, is de guacamole. ( Mole = saus, van guaca's ) Avocado's verdragen ook het koken niet ze worden snel bitter. Soms lukt het wel om een soepje te bereiden door kokende bouillon bij avocado te gieten en dan snel te mixen.
Aangesneden avocado's moeten onmiddellijk ingewreven worden met citroensap om het bruin worden tegen te gaan. Snel werken en zo snel mogelijk opdienen is de goede oplossing.
De smakelijkste avocado's hebben een ruwe schil. Sommige hebben een paarse schil en zijn vrij groot: dit is een topkwaliteit. Ze komen uit Afrika. "Hass" is een gekende variëteit die uitstekend is van kwaliteit, deze wordt o.a. gekweekt in Spanje. Tevens bestaan er kleine onvruchtbare pitloze avocado's. Ze worden gebruikt bij het aperitief. De komen in de winter op de markt.
De avocado kan ook als fruit met suiker worden gegeten.
Terug naar boven Go down
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 55
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Go down

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum