Knolselder

Ga naar beneden

Knolselder

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 11:23

Knolselder

Knolselder is een vrij grote, lichtbruine knol met veel knoesten en wortels.
Knolselder wordt zowel koud als warm gegeten en heeft een pittige en kruidig aromatische smaak.

Aankopen
Je kan knolselder zowel met als zonder blad kopen, en dit tussen september en februari. Het is echter enkel de knol die je opeet. Het blad is erg sterk en bitter, maar vertelt je wel iets over de versheid van de groente. Je kan een verse knolselder makelijk een aantal weken thuis in de koelkast (in een afgesloten zak) bewaren, maar dan mag dit uiteraard niet ook al gebeurd zijn in de supermarkt. Let daarom goed op dat u een stevige knolselderij koopt.
Let er bij de aankoop op dat de knolselder zwaar weegt. Klop er even op om te horen of hij niet hol klinkt. Koop bij voorkeur kleine exemplaren, de grote kunnen soms houtig zijn. Controleer of de knol geen zachte of beschadigde plekken heeft.

Gezondheid
Knolselderij bevat veel ijzer, vitaminen en etherische oliën

Voorzie 300 gr knolselder per persoon als je hem kookt, en 150 gr als je hem rauw verwerkt. Borstel de knolselder goed voor het schillen om zand te verwijderen. Schil hem zoals een aardappel, maar niet zo zuinig. Er mag een vrij dikke reep schil worden verwijderd zodat alleen het roomwitte vruchtvlees overblijft. Verwijder ook de wortelkanalen die aan de basis van de knol in het vlees verweven zijn. Houd er rekening mee dat na het schillen slechts drievierde van de oorspronkelijke knol overblijft.
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 56
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum