Bloemkool

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Go down

Bloemkool

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 11:29

Bloemkool

Bloemkool komt voor in een drietal varianten: een witte, een groene en een paarse versie.
De bloemkool zelf is de nog niet volledig ontwikkelde steriele bloeiwijze van de plant. De "bloem" blijft wit doordat de groene schutbladeren tijdens de groei over de plant heen gebonden of geknikt worden.
De groene versie, ook Romanesco genoemd of torentjesbloemkool, bestaat uit wat losser zittende toefjes die fris groen gekleurd zijn. Hier wordt de bloem niet afgedekt omdat anders geen kleur kan ontstaan.
Tevens bestaat er een paarse variant van de vorige maar die heeft dan een paarse bloem. Bij ons iets minder gekend.
Ook de bladeren van de bloemkool zijn perfect eetbaar, als kool.

Bloemkool is een 'licht verteerbare' koolsoort met veel vitamine C. 1 portie voldoet zelfs al aan de dagelijkse behoefte. De groente zonder sausjes is ook perfect geschikt in een laag calorie-diŽet.

Aankopen
Het echte seizoen voor de witte bloemkool is vanaf april tot december. De groene bloemkool daarentegen is beschikbaar van mei tot december.
De beste bloemkooltjes zijn de kleinste. Die hebben de meest delicate smaak.
Een bloemkool moet ook altijd mooi wit zien, en mag er zeker niet wollig uitzien.
En als de buitenste bladeren heldergroen en knapperig zijn, dan ben je er zeker van dat je een verse kool in handen hebt.
Hoe ouder de bloemkool, hoe sterker en intenser de geur en smaak zullen zijn. En dat is niet echt wat we willen.

Bewaren
In de koelkast is een verse bloemkool ongeveer een week houdbaar. Gekookte bloemkool echter bedert heel vlug.
In de diepvriezer is het ook niet echt een succesnummer.

Bereiding
Voor het gebruik verwijdert u de bladeren en de meest harde gedeelten van de stronk. Vervolgens wast u de kool onder stromend water. Leg de bloemkool 10 minuten met de stronk naar boven in gezouten water als er nog insecten op de kool zitten. De bloemkool kan zowel in zijn geheel als in niet al te kleine roosjes bereid worden. Veelal wordt de bloemkool eerst gekookt. Kook de kool gedurende 4 tot 10 minuten in ruim water met wat zout. Door met een vork in de stronk te prikken kan men nagaan of de groente beetgaar is. Laat de kool vervolgens uitlekken en verwerk ze volgens het gekozen recept. Bloemkool hoeft echter niet altijd gekookt te worden. Ze is ook uiterst geschikt als knapperige dipgroente.

Hoeveel per persoon?
Gekookt, is een grote bloemkool voldoende voor 4 personen. Voor een salade is een halve of een kleine bloemkool voldoende.

Invriezen
Bloemkool kunt u het beste invriezen in de maanden mei, juni en juli. De blancheertijd is 3 minuten.
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 55
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Go down

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum