Broccoli

Ga naar beneden

Broccoli

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 11:30

Broccoli

De broccoli lijkt wel wat op een kleinere, verfijndere versie van de bloemkool, nochtans is zij ontwikkeld uit een gewone bloem van een gewone koolsoort.
Broccoli is nog niet lang in ons voedselpakket opgenomen. De gehele plant (dus ook de stengels en de bladeren) kan verorberd worden. Deze laatste bevatten meervoedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen. De stelgels smaken zelfs een beetje naar asperges. Een perfecte broccoli voor consuptie heeft een diepgroene kleur en een vaste structuur. Van zodra er een gele schijn op de bloemetjes komt 'bloeit' de broccoli en wordt de smaak enigsinds bitter.

Oorspronkelijk komt broccoli uit klein AziŽ (Turkije), maar de plant gedijt evengoed in mildere klimaatzones. ItaliŽ en Spanje verbouwen tegenwoordig op grote schaal deze bloemgroente. Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt.

Net als bloemkool kan je broccoli best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. Best schil je de vezelige buitenkant dan eerst met een dunschiller. Als je de broccoli in zijn geheel bereidt, zet je hem rechtop in een pan, waarbij je gezouten water toevoegt zodat de stelen gekookt maar de roosjes gestoomd worden.
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 55
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum