Witloof

Ga naar beneden

Witloof

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 11:37

Witloof

Deze plant is een kweekproduct van de wilde cichorei.
Niet te verwarren met de paardebloem die gele bloemen krijgt. De cichorei krijgt blauwe bloemen.
Er zijn twee varianten : een groene en een rode versie. De groene stam levert het witloof en de rode stam levert de radicchio.
Er bestaat ook een kruising van beide soorten die men roodlof noemt : witloofstruikjes met rode punten, deze rode kleur verdwijnt tijdens het koken.

Witloof wordt in twee stappen gekweekt; eerst wordt de wortel geoogst en nadat deze een tijdlang gerust heeft wordt hij "geforceerd" door de wortels in een warme omgeving opnieuw te laten uitschieten waardoor hij witte kroppen loof oplevert. Witloof is een typische wintergroente maar nu heeft men ook een zomerwitloof dat een dikker wortelgedeelte heeft. De smaak van alle witloof is bitter, vooral als de bladeren groen zijn geworden. Daarom witloof en alle familieleden ervan, steeds in het donker, koel en niet te lang bewaren. Behalve als sla kan witloof als gekookte groente gebruikt worden.
Van het wortellof, een soort die gekweekt wordt voor de dikke wortels, wordt cichorei gemaakt, die als koffiesurrogaat kan dienen
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 56
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum