Waterkers

Ga naar beneden

Waterkers

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 11:40

Waterkers

In sommige landen wordt waterkers gezien als rivieronkruid, terwijl het bij ons juist een exclusieve groente geworden is (ze heeft zelfs juist van de VLAM de titel 'streekproduct' gekregen)
Van oorsprong is waterkers of cresson een moerasplantje. In het wild komt waterkers voor in Europa en Noord-Amerika. Beddingen kunnen er vaak vol mee staan. En dat is een goed teken want waar waterkers groeit, stroomt zuiver water.

Het is echter niet aangeraden om deze plant uit de natuur te plukken omdat hij besmet kan zijn met schapenmiltvuur. Met de gekweekte versie is er niets aan de hand.

Om waterkers te telen wordt de natuur nageboost : geef de waterkers een bodempje stromend water en a gauw zullen de witte worteltjes beginnen groeien om voedingsstoffen uit het water op te nemen.

Alleen de toppen worden geplukt en samengebonden tot bosjes en dit zonder dat er nog veel worteltjes aanhangen.
De blaadjes worden typisch gegeven bij gegrild vlees, van de stengels wordt ook een smakelijke soep bereid.

Aankopen
Waterkers is het hele jaar door verkrijgbaar en wordt in boasjes van stevige, donkergroene blaadjes aangeboden

Bewaren
Waterkers moet je in de koelkast bij 0 tot 1° C bewaren en kan het best in een glas water met een plastic zak over. Op deze manier blijft de vochtigheidsgraad heel hoog.

Bereiding
Waterkers is uiterst geschikt ter garnering van gerechten. De donkergroene, eivormige bladeren kunnen echter ook verwerkt worden in salades. Voor gebruik wordt de waterkers voorzichtig gespoeld in water. Na het uitlekken, kan de waterkers op zichzelf of in salades geconsumeerd worden. In Frankrijk wordt de 'cresson' vaak in sauzen en soepen verwerkt.

Gezondheid
Deze caloriearme, ijzerrijke groente bevat ook veel calcium, vitamine A en C. Niet alleen heeft waterkers een gunstige werking op de hoge bloeddruk, waterkers heeft ook een bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking en helpt om de eetlust op te wekken. Doordat de groene blaadjes rijk zijn aan zwavel, heeft het ook nog eens een gunstig effect op de huid, het haar en de nagels
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 56
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum