Spinazie

Ga naar beneden

Spinazie

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 11:40

Spinazie

Spinazie was vroeger een voorjaarsgroente, maar nu er meer in kassen geteeld wordt, is verse spinazie het hele jaar rond verkrijgbaar.
De bladeren worden geoogst zolang ze jong en mals zijn en voordat de plant begint te bloeien. In het najaar is kleinbladige kasspinazie te verkrijgen die geschikt is voor salades. Let er bij de aankoop op dat de bladeren er fris groen en stevig uitzien. Verslenste, gele of gekneusde bladeren zijn af te raden. Spinazie bestaat overwegend uit water en is dus zeer kwetsbaar. Gebruik de spinazie het liefst op de dag van de aankoop.

Bewaren
Spinazie is een product dat zeer snel zijn frisheid verliest. Gebruik ze zo vers mogelijk. Als ze toch enkele uren of een dag moet bewaard worden, wordt ze afgedekt met folie tegen uitdroging of in een geperforeerde plastic zak of natte theedoek in de koelkast gelegd. Bewaar niet bij vruchten die ethyleen afgeven.
Verse spinazie kan ingevroren worden: blancheer ze dan 2 tot 3 minuten in kokend water en verfris ze met koud water. Laat afkoelen op ijs en vries onmiddellijk in porties in.

Men maakt een onderscheid tussen winter en zomerspinazie. De jonge spinazie kan zelfs als salade gebruikt worden . Zo bijvoorbeeld in de beroemde Amerikaanse Caesars salad.
Popeye ten spijt, bevat spinazie niet meer ijzer dan de meeste andere bladgroenten.
Wel heeft ze de reputatie van veel nitraten te bevatten zoals eveneens vele andere bladgroenten en rode biet. Ook is het beter dat spinazie niet terug opgewarmd wordt omdat er dan nitrieten gevormd worden die voor baby's of ouderlingen schadelijk kunnen zijn. Dit fenomeen doet zich ten andere voor bij vele andere bladgroenten.( sla, selderij, andijvie veldsla, radijs...)

De beste manier om spinazie te wassen ?Spoel de spinazie grondig in koud water tot alle zand weggewassen is. Dit kan soms twee tot 3 spoelbeurten nodig hebben.
Laat de spinazie vervolgens uitlekken.
Verwijder de harde nerf : vouw het blad in de lengte in twee en trek het steeltje in de richting van de punt van het blad los.
Gebruik enkel de frisgroene blaadjes. Verslenste, gele of gekneusde bladeren zijn af te raden, en dus weg te gooien
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 56
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum