Oesterzwam

Ga naar beneden

Oesterzwam

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 11:45

Oesterzwam

Deze paddestoel dankt zijn naam aan de "oestervormige" hoed.
In het wild groeit ze op boodstammen en dood hout. Ze worden in onze contreien het jaarrond geteeld op zakken met een mengsel van gehakseld stro met water.

De oesterzwam heeft een platte waaiervormige hoed en een kleine steel. Aan de onderkant van de hoed zijn de lamellen goed zichtbaar. De kleur van de hoed varieert van lichtbeige tot lichtgrijs. Op kleine schaal worden ook gele oesterzwammen geteeld. Oesterzwammen groeien in trossen. Bij de oogst worden ze in trossen geplukt en vervolgens een voor een losgesneden en in de verpakking gelegd. De maat van de hoed varieert.

De oesterzwam is iets langer houdbaar dan de witte champignon. Ook voor de oesterzwam geldt dat hij koud bewaard moet worden.

En ook voor deze paddestoel geldt dat je deze niet met water schoonmaakt, maar voorzichtig met een vochtig keukenpapiertje of een borsteltje schoonveegt. Het onderste deel van het steeltje kan afgesneden worden (taai en geschikt voor saus of soep). Afhankelijk van het gerecht kan de oesterzwam in reepjes gesneden of geheel bereid worden.

De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees en moet heel kort (paar minuten) verhit worden zodat hij stevig blijft. De smaak combineert goed met kip, kalfsvlees en vis. Ook worden oesterzwammen wel "vegetarische" schnitzels genoemd omdat ze geheel, gepaneerd als schnitzel gebakken kunnen worden en dus geschikt zijn voor een dagje "vleesloos".
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 56
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum