Citroen

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Go down

Citroen

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 12:15

Citroen
Citron - Lemon

In de moessongebieden in Zuid-Oost AziŽ worden deze Ďvitamine-C-bommetjesí al meer dan 4000 jaar gecultiveerd. Het Middellandse-Zeegebied waar het klimaat perfect is voor citrusvruchten, is tegenwoordig met Spanje en ItaliŽ de grootste producent. Citroenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en worden geÔmporteerd uit Spanje, ItaliŽ, de VS, Latijns-Amerika, Zuid-Afrika en enkele landen in het Midden-Oosten.

Een citroen kan heel groot of heel klein zijn en heeft een dikke of dunne, gladde of ruwe schil. De schil bevat aromatische etherische oliŽn en een goede citroen zal de lucht met zijn geur doordringen. Het vruchtvlees is sappig en zuur.

Kies citroenen die stevig zijn en zwaar aanvoelen in verhouding tot hun grootte. Om te persen of te koken kunt u het beste een citroen met een gladde schil gebruiken, terwijl een ruwe schil geschikt is om te raspen. Citroenen worden lichter van kleur naarmate ze rijpen en verliezen dan ook hun sappigheid en zuurheid, dus koop donkergele exemplaren. Citroenen rijpen na de pluk niet meer. In een koele ruimte kunt u ze minstens een week bewaren.

Van de citroen kan zowel het vruchtvlees, het sap, als de schil gebruikt worden. Boen de citroenschil voor gebruik wel goed schoon.

Citroensap wordt veel gebruikt om gerechten en sauzen op smaak te brengen en verkleuring van fruit tegen te gaan. Het sappige lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel en activeert en verfrist de smaakpapillen. De schil van de citroen wordt gebruikt om gerechten een speciaal aroma te geven. Verder worden citroenschijfjes gebruikt bij zoete en hartige gerechten, bij thee of koude dranken en als garnering voor alcoholische dranken.

Handig om weten

Als u de citroen eerst in heet water legt en daarna licht drukkend over een werkvlak rolt kunt u meer sap uit een citroen persen.
Citroenen met een dunne gladde schil zijn saprijker dan dikke bobbelige.
Heb je slechts enkele druppels nodig, snij dan geen citroen in twee, maar maak met een barbecuepen een gaatje in de schil en knijp dan enkele druppels uit de citroen.
Om citroensuiker te maken doet u het volgende: citroenen wassen, fijn raspen en vermengen met evenveel kristalsuiker. Bewaren in een luchtdicht potje
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 55
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Go down

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum