Mandarijn

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Go down

Mandarijn

Bericht van jolinde op za aug 09 2008, 12:21

Mandarijn
Mandarin

Mandarijnen komen oorspronkelijk vrijwel zeker uit China en werden ten tijde van de Romeinen door Arabische handelaars mee naar ItaliŽ genomen. Mandarijnen waren een symbool van luxe en voorspoed. Tegenwoordig worden ze overal in Noord-Afrika en langs de Middellandse zee gekweekt. De naam mandarijn is een verzamelnaam voor vruchten in alle soorten en maten, zowel gekweekte als spontane variŽteiten. De mandarijn kan worden ingedeeld in vier groepen: de gewone mandarijn, de mediterrane mandarijn, de satsuma en de kingmandarijn.

Mandarijnen lijken enigszins op geplette sinaasappels met een losse, oranje schil en hebben een geurig aroma, die onlosmakelijk is verbonden met Sinterklaas. Alle leden van de mandarijnenfamilie hebben een geurige schil, die gemakkelijk loslaat van de partjes. De namen van de meeste mandarijnensoorten worden onderling uitgewisseld. Zo zijn er de clementine, mandarijn, satsuma, ortanique, tangelo en minneola.


Mineola

Talloze variŽteiten hebben een losse opgeblazen schil, wat echter geen kenmerk van kwaliteit is. Kies vruchten die zwaar aanvoelen in verhouding tot hun grootte: die zijn sappiger. Koop geen vruchten met een beschadigde schil en controleer bij voorverpakt fruit of er geen schimmelige vrucht tussen zit, want die zal de andere vruchten snel aansteken.

Kenmerkend voor mandarijnen is dat ze gemakkelijk te pellen zijn, weinig tot geen pitten hebben en zacht, sappig vruchtvlees hebben.

Het vruchtvlees van de mandarijn is zoet en geurig, maar kan pitten bevatten. U kunt de mandarijn op dezelfde manier gebruiken als sinaasappels. De schil is even bruikbaar als het vruchtvlees en kan gekonfijt worden. Reepjes schil kunt u drogen en in hartige stoofschotels gebruiken of met andere kruiden in een kruidenbuideltje stoppen. Partjes mandarijn kunt u natuurlijk uit de hand eten, door een hoofdgerecht verwerken of als garnering voor voor- en nagerechten gebruiken.

Leuk om weten

In mandarijnen zit calcium die zelfs beter opgenomen wordt dan de calcium in melk.
De mandarijn kleurt oranje onder invloed van hele lage temperaturen. Wanneer mandarijnen geplukt worden zijn ze nog groen. Vervolgens worden ze gekoeld en worden dan pas oranje.
Gedoopt in gesmolten chocolade vormen ze een heerlijk snoepje voor na de maaltijd.
Mandarijnsap geeft een uitzonderlijke smaak aan marinades.
avatar
jolinde
beheer
beheer

Vrouw Aantal berichten : 3773
Leeftijd : 55
land :
Registration date : 27-04-08

Profiel bekijken http://kouzinafusion.usersboard.net

Terug naar boven Go down

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum